ADVENTNÍ „PUTOVÁNÍ“ NA SALESKU – PASTÝŘ

Vyvěšeno: 28. 11. 2015 v 14:12
Card image cap

Každý týden bude mít na základě adventní tradice svoji postavu, chcete-li svého průvodce. Společně s těmito postavami adventu budeme putovat do Betléma. Tento program je především určen dětem, ale zapojit se může každý, kdo chce.

DRUHÝ TÝDEN – PASTÝŘ
30.11. – 6.12.

PASTÝŘ

  • CHARAKTERISTIKA

PASTÝŘ JE PRŮVODCE, OCHRÁNCE A TEN, KTERÝ VEDE.
Ovce je jedním z nejplašších a nejzranitelnějších tvorů. Pastýři na Východě se o svá stáda bez přestání neúnavně starají. Za hradbami měst bylo v dávných dobách stejně jako i dnes nebezpečno. Nájezdníci z kočovných pohraničních kmenů a divoké šelmy číhali ve skalních úkrytech a přepadali stáda. Pastýř střežil svěřené ovce a uvědomoval si, že i jeho život je ohrožen. Pastýř vodí své stádo přes skalnaté pahorky, lesy a divoké rokle k travnatým pastvinám u řeky, bdí nad ním v horách za osamělých nocí a chrání je před zloději. S láskou pečuje o slabé a nemocné ovce. Stádo se pak stává součástí jeho života. Váže jej k němu pevné pouto lásky. I když je stádo veliké, pastýř zná každou ovci. Každá má své jméno a slyší na pastýřovo volání

  • ÚKOL PRO TEBE

Pastýř má prostý úkol – provázet a chránit stádo. Každá JEDNA OVCE JE PRO PASTÝŘE DŮLEŽITÁ. Když se ocitne v nesnázích, pastýř jde za ní a BEZE SLOVA JÍ POMÁHÁ. Nežádá odměnu a plní své poslání. V chudobě a prostotě pečuje o svěřené ovce jako o vlastní.

Zkusme i my hledat ve svém okolí člověka, který potřebuje pomoct, a nezištně se k ní nabídněme. Hledejme v rodině, mezi přáteli, známými ale také mezi lidmi, které vidíme poprvé v životě. Všímejme si, jak můžeme pomoci a udělejme to. Za každý takový skutek můžete nalepit vlnu na ovečky, které jsou shromážděny kolem pastýře.

VLNA (VATA) A LEPIDLA BUDOU PŘIPRAVENY NA RECEPCI.

Snažme se do postavy pastýře a úkolu promítnout hlavně POMOC DRUHÉMU – POTŘEBNÉMU. Nejedná se o nic velikého a nepředstavitelného. Může to spočívat v malém a drobném skutku lásky, kterých denně můžeme udělat spoustu.

PRVNÍ TÝDEN TO BYL ANDĚL
23.11. – 29.1.

TŘETÍ TÝDEN TO BYL KRÁL
7. – 13.12.

ČTVRTÝ TÝDEN TO BUDE ČLOVĚK – JÁ
14. – 18.12. /SALESKO KONČÍ AKTIVITY 18.12./

Ve vestibulu bude vyvěšena na každý týden velká postava průvodce s krátkým textem a úkolem.
Zveme Vás také ke společnému zakončení 24. 12. 2015 v 15 hod. v tělocvičně Saleska při Předvánočním zastavení – na programu bude úryvek z Bible, děti z dramatického kroužku nám zahrají krátké divadlo a domů si odneseme Betlémské světlo.
Přejeme Vám pokojné a radostné dny letošního Adventu!